Последвай ни :

Звуков дизайн на филма 101

Успехът на един филм зависи от получаването на добър звуков дизайн. Как тогава можете да осигурите оптималното аудио изживяване за вашия филмов проект? Нека първо да изясним някои често срещани недоразумения относно това какво всъщност е звуковият дизайн за филми.

За всеки трясък или катастрофа във вашия филм няма да е необходимо да използвате звуков ефект на автомобилна катастрофа, силни изстрели или други сложни ефекти. Не е важно да имаш най-шумния филм.

Слухова атмосфера, която допълва действието на екрана и ангажира публиката, се създава чрез процеса на звуков дизайн. Истинският звуков дизайнер винаги учи, експериментира и слуша.

Примерен проект за звуков дизайн

Започвайки с ясни и здрави сигнали от звукозаписа и оператора на стрелата, ще осигурите приличен микс. Разговорът във вашия филм е решаващ компонент за това как публиката ще бъде развълнувана емоционално от изображенията.

Така че нека да започнем и да проучим насоките и методите за получаване на солиден микс за филм:

 • Увеличаване на обема и сценичността
 • Компресия
 • Еквалайзер
 • Реверберация

Увеличете обема и стадия

За да поддържате целостта и съгласуваността на вашия микс, правилното усилване е от решаващо значение. Както беше споменато по-рано, получаването на чисти и здрави сигнали за всяка песен е може би най-важната стъпка в създаването на микс, защото всяка опция, която правите по-нататък, ще бъде повлияна от вашите решения за настройка на усилването.

Като странична бележка, изключително важно е да записвате диви мелодии на снимачната площадка, когато е възможно (аудио, предназначено да бъде синхронизирано по-късно). Това ще ви спести от необходимостта да правите много ADR в процеса на редактиране (няколко допълнителни минути на снимачната площадка могат да ви спестят безброй часове по-късно).

От решаващо значение е да добавите звукова дълбочина към сцената, докато подреждате своя микс. Това се постига чрез модифициране и фина настройка на dB контрола на всяка песен, което води до акустично разнообразна и богата среда. Reverb изпращанията са допълнителен начин за добавяне на дълбочина и разделяне към вашия микс, но ще стигнем до това по-късно. Вашият микс трябва да започне да блести в този момент, преди да приложите EQ, компресия или реверберационни ефекти.

Тъй като е от решаващо значение да осигурите достатъчно пространство за мастериране, обикновено искате главният ви канал да достигне пик от -15dB до -12dB в най-силните си времена. Като цяло, за предпочитане е да намалите силата на звука на всички останали песни, отколкото да увеличите силата на звука на всяка конкретна песен. Не се колебайте да намалите силно силата на звука на дадена песен, преди постепенно да я увеличите отново, за да я поставите в правилния „джоб“. Лично аз смятам, че този подход е много по-прост от намаляването на dB на песента, след като вече е достигнала висока сила на звука.

Компресия

Може да е трудно да приложите точно компресия към вашите диалозни песни или останалата част от вашия микс. Така че нека да разгледаме малко това.

Повечето инженери използват компресия, като някои са специализирани в тази област (в това, което стана популярно през годините). Чрез модифициране на динамичния обхват на вашия сигнал, компресията, стробирането и разширението принадлежат към фамилията динамични процесори. Аудиото се управлява по-добре, когато е компресирано в по-малък динамичен диапазон; ще се слее по-лесно с вашия микс и ще изглежда по-пълно.

Демонстрация на VST компресор

Повечето хора могат да се закълнат в прагово съотношение с настройка на атаката и освобождаването при сравнително бързи времена за реакция, вариращи от 2:1 до 6:1. Въпреки това в тази ситуация няма регулации. Най-лесният начин да решите колко компресия да използвате е да използвате най-добрата си преценка и, най-важното, ушите си.

Не трябва да прилагате значителна компресия, ако околният шум в запис на диалог е значителен и невъзможен за премахване. Целият фонов шум ще бъде усилен до неприятно ниво на шума, тъй като компресорът “изравнява” сигнала. Още едно оправдание защо е изключително важно да започнете с чисти диалози.

Еквалайзер

Има няколко неща, които трябва да имате предвид относно честотните диапазони, преди да започнете да изравнявате диалога, саундтрака или пълния микс. Звуковият диапазон от честоти на всяка песен трябва да бъде балансиран, за да осигури на всички аудио компоненти достатъчно честотно пространство за дишане, за да се избегне кална смес. За по-визуално обяснение, моля, вижте изображението по-долу (щракнете за по-голям изглед):

Спектър от звукови честоти

Честотният диапазон, в който обикновено се намира човешкият глас, е точно по средата. Следователно целият разговор може да бъде изрязан отгоре и отдолу. Обикновено трябва да използвате нискочестотен и високочестотен филтър. Тихото бучене на вашия генератор, който може да е бил твърде близо до комплекта, голям камион, минаващ покрай него, или дори движението на пръстите на вашия оператор на стрелата върху неговия стълб, всички те са елиминирани като резултат, защото не са необходими за честотния диапазон на човешкият глас. Намалете под 100 Hz и над 10 KHz, за да се отървете от тях.

За да избегнете работа на тъмно и солиране на песните, винаги EQ разговора, докато се възпроизвежда пълният микс. В противен случай може да имада има проблеми с яснотата на диалога на цялостния микс. Ето някои предложения и редакции за вашия диалог (обратно за обратен ефект):

 • Увеличете 120 Hz за мъжка пълнота
 • Жените са пълни: Boost 240 Hz
 • Увеличете 2,5 KHz за общ диалог
 • Нарежете назалния разговор между 2 и 4 kHz.
 • Сибилансът при мъжете е срязване между 4 и 6 kHz.
 • Сибилансът при жените се прекъсва между 6 и 8 kHz.
 • Увеличете 5KHz, за да увеличите гласовото присъствие.

Реверберация

Ранните отражения в човешкия глас могат да добавят значително количество присъствие и реализъм, които EQ не може да дублира. За да постигнете добър звуков дизайн и силен микс, диалогът трябва да бъде поставен в подходяща акустична среда. Това е особено вярно за работата по ADR.

Изборът, който правите, когато проектирате вашата акустична атмосфера, ще варира значително в зависимост от всяка сцена, индивид и позиционирането на вашия актьор спрямо ъгъла на камерата. Това е така, защото има няколко форми на реверберации и ефекти. Като илюстрация, вашият изпълнител може да говори директно в камерата, преди напълно да се обърне и да говори в далечината. Имайте предвид, че публиката вижда света през камерата.

Как бихте тогава най-ефективно представили това във вашия микс? Обикновено, за да получите желания ефект, силата на звука, реверберацията и нискочестотният филтър са автоматизирани. Вашият приятел тук също е EQ. Отново, обаче, няма правила. За да получите правилния атмосферен микс, често искате далечно звучащ глагол и близко звучащ глагол на вашите реверберационни шини.

Резюме

В ежедневието си сме изложени на голямо разнообразие от шумове и звуци. Звуковият дизайнер непрекъснато се възползва от тези шансове и последователно мисли отвъд кутията. Те непрекъснато планират и експериментират, за да намерят най-ефективната техника за създаване на интересни звукови пейзажи.

етикети :

Дял :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin