Последвай ни :

6 съвета от София Копола за правене на филми

Въпреки че произхожда от известно холивудско семейство, тя има съвети, които да сподели с други, които не го правят. Холивуд е известен със своя непотизъм и София Копола несъмнено печели от лошата слава на семейството си. Тя стана известна като актриса във филмите на баща си Франсис Форд Копола, особено когато образът й в The Godfather Part III получи такава остра критика. Когато по-късно тя решава да преследва кариера в киното, нейните родители и други роднини, които работят в областта, й оказват много подкрепа и съвети. Но веднага се отличи като уникален и необходим сценарист и режисьор. И независимо дали са членове на холивудската аристокрация или не, тя има вътрешен съвет, който всеки може да използва. Ще изброя шест:

Притежавайте собствения си път

Копола получи насоки и наставничество от баща си отрано, но скоро се научи да пренебрегва части от това. Той я посъветва да бъде по-шумна, за да могат актьорите и екипът да разберат, че тя командва, като едно от първите неща, които й каза на снимачната площадка на първия й филм „Самоубийствата на Девите“. Тя описа отговора си на New York Times през 2003 г.: „Помислих си, добре, можете да си тръгвате сега.“ Тя каза на FilmCritic.com преди три години: „Не е нужно да си шумен, стига да знаеш какво правиш. Тя пренебрегна съвета на баща си още преди да започне проекта и написа адаптацията си, въпреки че не притежаваше правата за филма към оригиналната творба.

Наскоро тя беше разпитана какво е трябвало да научи отново от влиянието и образованието на семейството си по време на сесия с въпроси и отговори след прожекцията на The Beguiled във филмовото общество на Линкълн център.

Бъдете режисьорът, който светът трябва да види.

Дори и да прекарате една година в работа върху, да речем, Малката русалка на Дисни, преди да разберете, че не е за вас, Копола продължи да прави това, което искаше, след като бързо намери собствения си глас като режисьор и излезе от сянката на семейството си. И тя съветва бъдещите филмови режисьори да последват примера; всъщност това е нейният най-често даван съвет. Ето един такъв, взет от Q&A в университета Йейл през 2005 г., цитиран от ежедневника на университета:

Създайте съдържанието, което искате да видите. Лесно е да се съберете с приятели и да създадете нещо, което харесвате сега, когато има видеокамери.

И ето я още една в Reddit AMA, в която участва тази седмица, говорейки за правенето не само на това, което намирате за интересно, но и на това, което искате да бъде произведено:

Правенето на филми, които смятате, че трябва да се правят, и разказването на историите, които искате да видите, са от решаващо значение според мен. също да споделите собствения си опит.

О, и тя също сподели подобна история с нас месец преди филмовия фестивал в Кан. Тук тя се защити от обвиненията, че прекалено разчита на писането на това, което знае:

Вярвам, че това е всичко, което наистина можете да направите. За да се чувствам по-спокойна, искам да създам нещо истинско. Въпреки че това е средата, с която съм запознат, понякога се страхувам, че [моите герои] са твърде богати. Вярвам, че съм ограничен в това, което мога да пиша, но се надявам, че има някои общи, човешки теми, с които всеки може да се идентифицира. Вярвам, че трябва да пишете за нещата, които ви интересуват и които искате да изразите. Не е необходимо да обхваща всичко, което сте.

Научете актьорско майсторство

Копола посъветва бъдещите режисьори да “вземат урок по актьорско майсторство” на събитието в Йейл. Тя, разбира се, натрупа известен актьорски опит, участвайки във филми на баща си, но също така учи занаят, въпреки че нямаше амбиция да продължи професионално в тази посока. Вместо това, като режисьор, сега тя използва това образование, за да ръководи как взаимодейства с изпълнителите си. В тримесечен материал на DGA от 2013 г. тя обяснява:

Чувствителен съм към тази уязвимост в моите актьори, защото имам опит да стоя пред камера и съм наясно колко крехка може да бъде тя. Научих се как да общувам с актьори, като посещавах уроците на Greta Seacat, когато бях по-малка. За да създам настроение за тях, ще кажа: „Бяхте будни цяла нощ и искате да се приберете вкъщи“, вместо „Дръжте се изтощен в тази сцена“.

Постоянно гледайте напред

Въпреки че е важно да се признае творчеството на Копола, често не му се придава същата известност като общите й филмови постижения. Разбира се, тя получи единствения си Оскар през същата година, в която беше първата американка, номинирана за най-добър режисьор за работата си по сценария на „Изгубени в превода“. Тя често обсъжда колко много отлага, когато я разпитват за процеса на писане. И това не винаги е проблем. Тя обясни на публиката в Йейл през 2005 г., че отлагането е необходим елемент от творческия процес.

Тя обсъди своя процес на писане и как преодолява писателската блокада и отлагането, като винаги намира начин да очаква с нетърпение предстоящия работен ден (съвет, който научи от баща си), както и като винаги се движи напред беззаседнал съм да препрочитам или да поглеждам назад към скорошна прожекция на The Beguiled във филмовия център Angelika в Ню Йорк.

Не се предавай

Не приемайте „не“ за отговор е друг съвет, който Копола предлага в последния Reddit AMA и като се има предвид нейният опит с баща й преди продуцирането на The Virgin Suicides, знаем, че тя самата се придържа към този съвет. Интересното е, че тя твърди, че най-добрият съвет на баща й е бил да спре да чака одобрение във видеоклипа на списание W за 2016 г., включен по-долу.

Тя е много категорична в осъществяването на плановете си точно както желае. Без способността да снима в Chateau Marmont, тя не би могла да завърши Някъде. Освен това, тя не би направила „Изгубени в превода“ без Бил Мъри, който се оказа изключително предизвикателство за контакт и получаване за филма. В началото на следващото интервю с Чарли Роуз от 2003 г. тя обсъжда решимостта си по този въпрос и необходимостта от постоянство като режисьор:

Сега тя съветва други режисьори, особено жени, по подобни теми. Адаптирано от скорошно интервю на списание Parade:

Искам да вдъхновявам хората. Надявам се, че работата ми ще вдъхнови други режисьори да създадат качествена работа и да я популяризират. Много млади жени учат кино и аз ги насърчавам да не се обезсърчават.

Създайте приветлива семейна атмосфера

Копола наистина произхожда от семейство на режисьори и тя често ги моли за помощ и от време на време си сътрудничи с някои от тях (по-специално брат й Роман; тя твърди в статията на DGA Quarterly, че да го накара да работи като второ звено за нея е „като моят клонинг да работи върху друга сцена”). Тя също така е развила близки, семейни приятелства и отношения с колегите си, които не са роднини, включително повтарящи се изпълнители като Кирстен Дънст и Ел Фанинг, както и членове на нейния екип, най-вече дългогодишния й редактор Сара Флак и дизайнерката на продукцията Ан Рос. Дънст наскоро каза на Entertainment Tonight Canada какво я е научил Копола за режисурата, като каза:

Оценявам как тя създава топла среда на място. Тя си сътрудничи във филмите си с голям брой свои приятели. Тя също е доста гостоприемна. Там има уют, семейно качество и аз вярвам, че когато хората са спокойни, те правят най-добрата си работа в приветлива среда.

Операторът на Virgin Suicides Едуард Лахман, който също беше един от нейните колеги, беше отбелязан в статията на DGA Quarterly като казва следното за Копола:

Най-добрите режисьори са тези, които карат всички да се чувстват така, сякаш всъщност допринасят за създаването на филма по някакъв малък начин, но в действителност режисьорът е този, който го режисира. Всеки се чувства като най-важният човек, когато София е наоколо.

В интервюто за Parade Копола изразява следното за себе си:

Тъй като искаме от актьорите да бъдат уязвими, мисля, че е изключително важно снимачната площадка да е гостоприемна и всеки да се чувства спокоен. За екипа е изключително важно да поддържа приятелска атмосфера, защото прекарвате много време на снимачната площадка и това може да бъде стресиращо, особено при филм като този, когато работим с млади момичета.

Какво открихме

Вероятно Копола трябва само да повтори съветите за кариера, които е получавала през годините (наскоро тя сподели съвет от Анжелика Хюстън с Marie Claire). Когато споделя собствените си лични тайни, те често са доста кратки (тя също така казва на Marie Claire, че нейната „упоритост, силна работна етика и фундаментална учтивост“ са това, което я е направило успешна), но когато има да даде по-проницателни съвети , винаги е добър съвет. Повечето от тях са повлияни от специалното възпитание, което е имала със семейството си, актьорската й кариера и статута й на жена в Холивуд – известно име или не. И по-голямата част от тях се съсредоточават върху това да останете лоялни към характера и целите си като създател и съотборник. Въпреки че следването на тези предложения няма да ви гарантира награда в Кан, ако имате и таланта, те може да ви помогнат да напреднете.

етикети :

Дял :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin